Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

ΤΟ ΒΗΜΑ - Σε δημόσια διαβούλευση η ρύθμιση για το γήπεδο της ΑΕΚ

Της Μάχης Τράτσα

Παραχωρούνται περίπου δύο στρέμματα του Άλσους, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως δασικό

Η νομοθετική ρύθμιση για την προώθηση του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Τελικά, για την κατασκευή των εγκαταστάσεων, παραχωρούνται περίπου δύο στρέμματα του Άλσους, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως δασικό. Για το λόγο αυτό, και προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν «εμπλοκές» από το Συμβούλιο της Επικρατείας, προβλέπονται αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία «σχετίζονται ιδίως με την πύκνωση και επαύξηση των χώρων πρασίνου στο υπόλοιπο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας για τη διατήρηση ή τη βελτίωση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας». Συνολικά για την ανέγερση του γηπέδου παραχωρούνται στην ΑΕΚ κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση 29,1 στρέμματα.

Επίσης, δίδεται η δυνατότητα σύναψης ειδικής σύμβασης, ή συμβάσεων, ακόμη και με το δημόσιο ή φορείς του δημοσίου, με τις οποίες θα καθορίζονται οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων για την χρηματοδότηση ανέγερσης του γηπέδου της ΑΕΚ, «στη λογική της οικονομικής αποκέντρωσης και της αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση.

Ειδικότερα, στην προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- Επί της συνολικής έκτασης του σταδίου καθορίζονται ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης, όπως ανώτατο ύψος κτηρίου 27 μέτρα, μεταλλικών στεγάστρων 30 μέτρα και πυλώνων ανάρτησης στεγάστρων 40 μέτρα, ανώτατος συντελεστής δόμησης 1,2 και ανώτατο ποσοστό κάλυψης 60%.

- Οι χρήσεις γης είναι αθλητικές, πολιτιστικές (μουσεία κλπ), αναψυχής (καφέ, εστιατόρια κλπ), εμπορικές (καταστήματα εμπορικά και παροχής προσωπικών υπηρεσιών). Επίσης, θα επιτρέπονται εκθεσιακοί χώροι ενώ θα απαγορεύονται οι χώροι συνάθροισης κοινού, οι πολυκινηματογράφοι και τα πολυκαταστήματα τα οποία πρότεινε παλαιότερη ρύθμιση. Οι συμπληρωματικές χρήσεις του γηπέδου θα καταλαμβάνουν έως 15% του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης.

Ο επιτρεπόμενος αριθμός θέσεων στάθμευσης που προβλέπει η νέα ρύθμιση είναι 180 για την περιοχή που ρυθμίζεται με το σχέδιο, ενώ ορίζονται άλλες 200, οι οποίες θα πρέπει να βρίσκονται σε ακίνητο, ιδιόκτητο ή μισθωμένο, που βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από τις εξυπηρετούμενες εγκαταστάσεις.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου