Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Γιάννης Αυγερινός: Ένας Ολυμπιακός που φόρεσε - κι αγάπησε - την κιτρινόμαυρη φανέλα!

ΑΕΚ: Ομάδα νέων, 1962

Περνώντας από την οδό Ν. Δημητρακοπούλου στο Κουκάκι, εκεί στη στάση του τρόλεϊ στη Γαργαρέττα, βρίσκω πάντα μια αφορμή για να μπω στο μαγαζί του Γιάννη (με δύο "νι" αυτός!) του Αυγερινού. Έστω και για μια καλημέρα. Ή για να ψωνίσω μια κολόνια από ένα από τα λίγα κλασικά αρωματοπωλεία που απέμειναν σ' αυτή την πόλη. Το οποίο συνδυάζει ποιότητα, φιλική εξυπηρέτηση και αχτύπητες τιμές, έτσι όπως υπαγορεύει το επαγγελματικό μεράκι!

Γνώριζα εξαρχής ότι ο καταστηματάρχης ήταν οπαδός του Ολυμπιακού. Είχε όμως μια παράξενη συγκίνηση στην έκφρασή του όταν του μιλούσα για την ΑΕΚ! Κάποια μέρα μου έσκασε το μυστικό: "Κοίτα αυτή τη φωτογραφία", μου λέει. "Με γνωρίζεις ποιος είμαι;"

Ήταν μια φωτογραφία του 1962. Πάνω στο νέο, τότε, χορτάρι του σταδίου της Νέας Φιλαδέλφειας πόζαρε περήφανα η ομάδα νέων της ΑΕΚ. Γκολκίπερ, το μετέπειτα αστέρι της επαγγελματικής ομάδας, ο Στέλιος Κωνσταντινίδης. Και, ναι, ανάμεσα στους πιτσιρικάδες αναγνώρισα εύκολα τον Γιάννη Αυγερινό! Στους όρθιους, δεύτερος από δεξιά. Τότε είχε ακόμα πυκνό μαύρο μαλλί!

Μου είπε την ιστορία του... Ήταν 13 ετών όταν πήγε από τον Απόλλωνα στην ΑΕΚ, το 1960. Έμεινε τρία χρόνια στην ομάδα νέων. Είχε πολύ ταλέντο αλλά ήταν και άτυχος, αφού ο προπονητής του και υπεύθυνος των ακαδημιών (ο σπουδαίος Γιώργος Νταϊσπάγγος) δεν τον πρόσεξε αρκετά ώστε να τον προωθήσει στην πρώτη ομάδα. Έτσι, άφησε με μια πικρή γεύση τη Νέα Φιλαδέλφεια. Σε λίγα χρόνια (μετά από σύντομες περιπλανήσεις σε μικρότερους συλλόγους) εγκατέλειψε οριστικά το ποδόσφαιρο...

Τον ρώτησα κάποτε, τι αισθάνεται τώρα για την ΑΕΚ, τη στιγμή που είναι φανατικός οπαδός του Ολυμπιακού. Η απάντησή του με εξέπληξε: "Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα μου. Η ΑΕΚ, όμως, είναι η ψυχή μου!"

Ο Γιάννης Αυγερινός και η γυναίκα του έχουν σήμερα μια υπέροχη οικογένεια, με τρία παιδιά (Γιάννης ο νεότερος, Evita και Ιφιγένεια) και δύο αξιαγάπητους εγγονούς. Αν πας ποτέ στο μαγαζί του και του ανοίξεις κουβέντα για την ΑΕΚ, θα πρέπει να έχεις πολύ χρόνο στη διάθεσή σου. Έτσι κι αρχίσει να μιλά για την "ψυχή του", άντε να τον σταματήσεις μετά!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου