Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Ας μιλήσουμε έξω από τα δόντια για τον προπονητή της ΑΕΚ!

Λένε ότι ο καλός καπετάνιος φαίνεται στη φουρτούνα. Αυτό ισχύει και όταν καλούμαστε να γίνουμε "καπετάνιοι" του εαυτού μας ώστε να τον συγκρατούμε τις στιγμές που τείνουμε να χάσουμε την ψυχραιμία μας. Είτε όταν θεωρούμε πως αδικούμαστε, είτε επειδή κάποιοι μας προκαλούν.

Από αυτή την άποψη, δεν κατανοώ για ποιον λόγο τόσο η επίσημη ΑΕΚ, όσο και οι οπαδοί της ομάδας στα social media, συνεχίζουν να δικαιολογούν την, από κάθε άποψη, ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ συμπεριφορά του προπονητή της ομάδας, Ματίας Αλμέιδα, στο τέλος του κυριακάτικου παιχνιδιού με τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας.

Ακούω αστειότητες του τύπου "αισθάνθηκε απειλούμενος". Κάποιος που απειλείται δεν επιτίθεται εν εξάλλω, δεν κυνηγά ανθρώπους για να τους πιάσει από τον λαιμό!

Πολλοί λένε ακόμα πως ο Αλμέιδα "διδάσκει ήθος", και άρα κάθε κριτική στη συμπεριφορά του τον αδικεί. Εν τούτοις, το ήθος κρίνεται τη στιγμή ακριβώς που προκαλείται! Αυτό είναι το κριτήριο που φανερώνει την ύπαρξη ήθους, ή μαρτυρά την απουσία του. Και, με βάση αυτό το κριτήριο, ο προπονητής της ΑΕΚ βρέθηκε ηθικά ανεπαρκής. Προσωπικά, η συμπεριφορά του με προσβάλλει ως οπαδό της ΑΕΚ, όποιος κι αν ήταν ο λόγος που την προκάλεσε. Ας σκεφτούμε μόνο τι "παράδειγμα προς μίμηση" αποτελεί η συμπεριφορά αυτή για τους νεότερους, κυρίως, οπαδούς που έχουν θεοποιήσει τον προπονητή αυτό και, φυσικά, τον έχουν ως πρότυπο!

Και, λίγα λόγια για το αγωνιστικό κομμάτι. Έχω χάσει το μέτρημα, πόσες είναι οι φορές που η φετινή ΑΕΚ πέταξε πολύτιμους - όπως αποδείχθηκε - βαθμούς επειδή δεν κατόρθωσε να κρατήσει ένα θετικό αποτέλεσμα στις καθυστερήσεις του αγώνα! Και, όταν αυτό επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά και ξανά, παύει να είναι σύμπτωση ή ατυχία. Είναι ευθύνη καθαρά του προπονητή, που δεν φρόντισε να διδάξει στους παίκτες του (ως "μεγάλος δάσκαλος του ποδοσφαίρου" που είναι) πώς να αμύνονται σωστά.

Ευθύνη του εν λόγω προπονητή είναι, επίσης, το ότι δεν ζήτησε να του πάρουν έναν τερματοφύλακα που (επιτέλους!) να δεσπόζει στην περιοχή του και να "καθαρίζει" φάσεις που ανήκουν στη δική του ευθύνη, αντί να περιμένει μοιρολατρικά να διώξει τη μπάλα ένας αμυντικός ή, έστω, να αστοχήσει ο αντίπαλος. Ακόμα και επαρχιακές ομάδες έχουν τερματοφύλακες με τέτοιες βασικές αρετές! Ένας "κέρβερος" τερματοφύλακας εμπνέει αίσθημα ασφάλειας στους αμυντικούς του και προσθέτει αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι τους. Στοιχεία που εμφανώς απουσιάζουν από την άμυνα της ΑΕΚ.

Εν κατακλείδι, ας μη θεοποιούμε κοινούς θνητούς. Την κακή αυτή συνήθεια την έχει πληρώσει ακριβά η ΑΕΚ, ακόμα και με εμφύλιο πόλεμο πριν δύο δεκαετίες. Και, ας απαιτούμε οι προπονητές (όπως, γενικά, όλοι οι παράγοντες) της ΑΕΚ να τιμούν με τη συμπεριφορά τους το όνομα και την ιστορία του συλλόγου.

Γιατί, όταν ο (κάποιος) Αλμέιδα λειτουργεί σαν χούλιγκαν, με τι δικαίωμα θα κρίνουμε τον (κάποιον) Λουτσέσκου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου