Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Δυο λόγια για τη Βούλα...


Το aek365.com, που κάνει πρώτη είδηση ακόμα και μια νίκη της ΑΕΚ στο... τάβλι, τούτη τη φορά το πέρασε στα "ψιλά". Και τι είδηση: μια αθλήτρια της ΑΕΚ έφερε στη χώρα χρυσό μετάλλιο στο τριπλούν, σε διεθνείς αγώνες στίβου στο Βερολίνο! Το site προφανώς απέφυγε να δυσαρεστήσει μεγάλο μέρος του αναγνωστικού του κοινού, αν κρίνει κανείς τόσο από τα αρνητικά σχόλια που συνόδεψαν την είδηση, όσο και από τις μαζικές αποδοκιμασίες όσων τόλμησαν να εκφράσουν ικανοποίηση για τον ελληνικό αυτό θρίαμβο.

Σε αναρτήσεις στα social media, είδα να γίνονται αποδέκτες ειρωνείας (και υπαινιγμών για πιθανές φασιστικές συμπάθειες) όσοι δεν υποδέχθηκαν το μετάλλιο ως παγκόσμια ήττα της δημοκρατίας και του πολιτισμού! Δεν υπερβάλλω...

Η Βούλα Παπαχρήστου έφτασε στην κορυφή μετά από προσωπικό αγώνα χρόνων, έχοντας να αντιμετωπίσει όχι μόνο τα θηρία της Ευρώπης αλλά και την μικροψυχία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Η οποία το 2012 σχεδόν κατέστρεψε την καριέρα της αθλήτριας εξαιτίας ενός ασήμαντου και δήθεν "ρατσιστικού" αστεϊσμού της στο Twitter, για τον οποίο εκείνη άμεσα ζήτησε συγνώμη χωρίς ποτέ, εν τούτοις, να κληθεί επίσημα (ως όφειλε το σύστημα να πράξει) σε απολογία! Η Βούλα είχε τότε αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η χώρα είχε στερηθεί ένα σχεδόν βέβαιο μετάλλιο.

Είχα τότε αντιδράσει με ένα "προκλητικό" άρθρο στο "Βήμα", στο οποίο κατ' ουσίαν ζητούσα να τεθεί υπό εξέταση η υποτιθέμενα ρατσιστική φύση του επίμαχου αστεϊσμού:

http://www.tovima.gr/opinions/useropinions/article/?aid=468965

Πέραν τούτου, θα ήθελα σήμερα να επισημάνω το εξής: Πριν αναμασήσουμε τα σαχλά αστεία και τις κακές (κυριολεκτικά) παρέες ενός ανώριμου, τότε, κοριτσιού, εμείς οι μεγάλοι δημοκράτες, οι μεγάλοι αντιφασίστες και οι μεγάλοι αντιρατσιστές ας αναλογιστούμε τα σφάλματα του δικού μας, δημοκρατικού συστήματος, που άφησαν τις πόρτες ορθάνοιχτες για να εισβάλει ο ναζισμός. Όχι μόνο στο Κοινοβούλιο αλλά, κυρίως, στη συνείδηση μέρους της κοινωνίας, ως "αναγκαίο κακό". Λίγες σκέψεις είχα γράψει πριν χρόνια εδώ:

http://www.tovima.gr/opinions/useropinions/article/?aid=564329

Πριν επιδοθούμε, λοιπόν, στο αγαπημένο μας, ευγενές σπορ της επικόλλησης της ετικέτας του "φασίστα" και του "ρατσιστή" σε όποιον τυχόν τολμά να αρθρώσει κάτι διαφορετικό από αυτό που θέλουμε να ακούσουμε, ας ρίξουμε μια ματιά στον καθρέφτη μας. Ίσως μάθουμε κάτι χρήσιμο, κι ίσως πάρουμε μερικές απαντήσεις...

Κ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου