Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Ο αντι-εμβολιασμός δεν αφορά (μόνο) το εμβόλιο...

Ένα πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε αν θέλουμε να δούμε το πρόβλημα του αντιεμβολιασμού στις πραγματικές του διαστάσεις, είναι ότι το ζήτημα δεν αφορά αυτό καθαυτό το εμβόλιο. Για να γίνω σαφέστερος, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ακραιφνώς αντιεμβολιαστές αλλά, πολύ ευρύτερα, αμφισβητίες της σοβαρότητας της πανδημίας και αρνητές όλων ανεξαιρέτως των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπισή της.

Στις αρχικές φάσεις της πανδημίας έκαναν θόρυβο για τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης (το πρώτο lockdown, του οποίου τα θετικά αποτελέσματα δεν αμφισβητούνται). Επόμενοι "εχθροί" ήταν ο περιορισμός στις δημόσιες συναθροίσεις και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους, όπως π.χ. τα μέσα μεταφοράς και τα σχολεία. Και, φυσικά, ο πόλεμος των αρνητών covid κορυφώθηκε με τα εμβόλια, τα οποία όχι μόνο αντιμάχονται λυσσωδώς αλλά και επιχειρούν να δυσφημίσουν με κάθε (αντιεπιστημονικό) τρόπο. Για να μην αναφερθούμε και στους χλευασμούς, τις χυδαιολογίες και τα αναθέματα που εισπράττουν καθημερινά στα social media τόσο οι επιστήμονες, όσο και οι ίδιοι οι εμβολιασμένοι (γιατί άραγε; ποιον πειράζουν;).

Αδιάψευστος μάρτυς για την εξ αρχής (προ της έλευσης των εμβολίων) αρνητική στάση των σημερινών αντιεμβολιαστών απέναντι στην σοβαρότητα της πανδημίας - την οποία αμφισβήτησαν - και την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την αντιμετώπισή της, είναι ένα ψευδο-"επιστημονικό" συνέδριο που έλαβε χώρα διαδικτυακά περί τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020. Είχα τότε σταχυολογήσει μερικές απόψεις που ακούστηκαν εκεί, όπως αναφέρονται στο άρθρο που παραθέτω. Στο link που υπάρχει στο τέλος του κειμένου βλέπουμε τι απαντά η πραγματική επιστήμη στον "επιστημονικό" τσαρλατανισμό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου