Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Εμβόλιο: Ας ακούμε μόνο εκείνους που ξέρουν!


Ειδικός δεν είμαι (είναι μύθος ότι οι Φυσικοί τα ξέρουμε όλα!). Όμως, καθότι "αφελής" και "εύπιστος", εμπιστεύομαι απόλυτα εκείνα που, συχνά με ένα αίσθημα απόγνωσης, προσπαθούν να μας περάσουν οι "συστημικοί" γιατροί, τα "τσιράκια του Κούλη":

- Το εμβόλιο φυσικά ΔΕΝ αποτρέπει τη μόλυνση του εμβολιασμένου, όπως και ΔΕΝ αποτρέπει τη μετάδοση του ιού από εμβολιασμένο σε άλλο άτομο (εμβολιασμένο ή ανεμβολίαστο). Όμως, ο εμβολιασμένος μολύνεται και μολύνει πολύ δυσκολότερα σε σχέση με τον ανεμβολίαστο (όπως λένε οι επιστήμονες, το ιϊκό φορτίο του είναι κατά πολύ μικρότερο).

- Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι οι εμβολιασμένοι (με εξαίρεση τα άτομα με ιδιαίτερα ευπαθείς οργανισμούς λόγω προχωρημένης ηλικίας ή υποκείμενων νοσημάτων) νοσούν πολύ ελαφρύτερα και έχουν ασύγκριτα μικρότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία ή, ακόμα χειρότερα, να καταλήξουν στις ΜΕΘ.

- Αυτό που ανησυχεί την πολιτεία είναι να αρχίσουν να εξαντλούνται τα κρεβάτια στα νοσοκομεία, καθώς και οι διαθέσιμες ΜΕΘ (δεν είναι ώρα για πολιτικές διελκυστίνδες σχετικά με το ποιοι έφτιαξαν ή δεν έφτιαξαν περισσότερες!). Και ας μην ξεχνούμε ότι ο covid δεν είναι το μοναδικό υγειονομικό πρόβλημα στη χώρα. Ακούμε για χειρουργεία που αναβάλλονται λόγω αναγκών covid, τα οποία αφορούν πολύ σοβαρές παθήσεις που πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα ώστε να σωθούν ζωές.

Με αυτά τα δεδομένα - λυπάμαι που θα το πω - αυτοί που (ακόμα) προπαγανδίζουν αντιεμβολιαστικές θεωρίες στα social media διαπράττουν έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας. Η λύση, ασφαλώς, δεν είναι να στερηθούν το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση (ζούμε σε δημοκρατικό σύστημα, κι ας το χλευάζουν εκείνοι). Ποια είναι η λύση;

Είναι να υπάρξει καλύτερη, πληρέστερη και, κυρίως, απόλυτα ευθεία και ειλικρινής ενημέρωση της κοινωνίας από την πολιτεία και τους ειδικούς, για το θέμα του εμβολιασμού. (Η επικοινωνιακή διαχείριση του δήθεν "απόλυτα ασφαλούς" AstraZeneca ήταν καταστροφική για την εμπιστοσύνη του κοινού στο εμβολιαστικό πρόγραμμα!)

Τότε, όσοι ακόμα γοητεύονται από τις αντιεπιστημονικές πομφόλυγες των ιδιοτελών (ναι, μη μασάτε πως πρόκειται για "αγνούς ιδεολόγους"!) διαμορφωτών κοινής γνώμης, ίσως το ξανασκεφτούν. Για το καλό όλων μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου