Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

Μήπως να τους ονομάσουμε, απλά, "παράτυπους φιλάθλους";


Από δημοσιογράφους του ΣΚΑΪ (Βουλαρίνος, Πορτοσάλτε) ακούω ή διαβάζω εσχάτως έντονη κριτική για όσους "υπερτονίζουν" (στην πραγματικότητα, απλά αναφέρουν) το ναζιστικό ιδεολογικό πρόσημο των Κροατών χούλιγκαν - δολοφόνων. Το σκεπτικό της κριτικής είναι ότι η ναζιστική ιδιότητα καθαυτή προτάσσεται - άρα τίθεται υπεράνω - της ίδιας της εγκληματικής δράσης. Έτσι, για παράδειγμα, αν το έγκλημα διέπραττε κάποια συμμορία αντιεξουσιαστών, "παράτυπων" μεταναστών, ή μελών μίας "ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας", θα αντιμετωπιζόταν - υποτίθεται - με "κατανόηση" και θα κρινόταν με λιγότερη αυστηρότητα!

Το σκεπτικό των δημοσιογράφων είναι σαθρό, αν δεν κινεί υποψίες. Το ότι οι Κροάτες χούλιγκαν είναι νεοναζί, αποτελεί αδιαμφισβήτητο δεδομένο. Δεν πιστεύω, λοιπόν, ότι μία ασυμπλεγμάτιστη, δημοκρατική κοινή γνώμη έχει λόγο να διστάζει να αρθρώσει το αυταπόδεικτο, από φόβο μήπως τυχόν και εκληφθεί ως... "μεροληπτική"!

Γενικά μιλώντας, σε κάθε περίπτωση ομαδικής εγκληματικής δράσης δεν αποτελεί δείγμα μεροληψίας, αλλά ούτε και συνιστά παραβίαση "πολιτικής ορθότητας", το να προσδιορίζεται η ταυτότητα (ιδεολογική, εθνική ή φυλετική) των δραστών. Αν κάποιος δεν θέλει να εκθέτει την ομάδα στην οποία ανήκει, ας την τιμά με την κοινωνική του συμπεριφορά!

Βέβαια, δεν βλέπω πώς οι νεοναζί ειδικά θα μπορούσαν να εφαρμόσουν στην πράξη την πιο πάνω προτροπή. Ίσως θελήσουν να μας διαφωτίσουν σχετικά οι κκ. Βουλαρίνος και Πορτοσάλτε...

Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου