Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Οι καλοί και οι κακοί μπουκαδόροι!...

Του Χρήστου Μιχαηλίδη

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, οπαδοί της ΑΕΚ εισέβαλαν στο γραφείο του Δημάρχου της Νέας Φιλαδέλφειας, Άρη Βασιλόπουλου, και διέκοψαν συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα το εάν θα δοθεί ή όχι άδεια για το (ξανα) κτίσιμο γηπέδου της ομάδας εκεί που ήταν πάντα.

Ειπώθηκε ότι οι οπαδοί είχαν «άγριες προθέσεις». Δεν το γνωρίζω, και δεν το αμφισβητώ. Ποτέ δεν είχα εκτίμηση στην επιθετική αυτή μερίδα της ομάδας μου. Εν πάση περιπτώσει, κλήθηκαν τα ΜΑΤ και κάποιοι από αυτούς συνελήφθησαν. Την Παρασκευή προσήχθησαν στην Ευελπίδων για να δικαστούν.

Την εβδομάδα αυτή, άλλος οπαδός της ΑΕΚ βρέθηκε στην Αίθουσα του Ροδινιού της Ρόδου, κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Φορούσε κασκόλ της ομάδος, και φώναζε συνθήματα υπέρ της ΑΕΚ και εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας πως και αυτός φέρει ευθύνη που ο εκλεγείς με τις ψήφους του Δήμαρχος Αρης Βασιλόπουλος εμποδίζει να κτιστεί νέο γήπεδο της ομάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου (κυκλοφόρησαν και σχετικά βίντεο), ο εν λόγω οπαδός, κάτοικος της Ρόδου, «απομακρύνθηκε σηκωτός από άνδρες της προσωπικής ασφαλείας του Τσίπρα».

Και τα δύο αυτά περιστατικά επικρίθηκαν, ορθώς κατά τη γνώμη μου, από τον φίλα προσκείμενο προς τον ΣΥΡΙΖΑ Τύπο, αλλά και από πολλά στελέχη του κόμματος.

Που όμως, όλοι αυτοί, δεν έπραξαν κάτι ανάλογο σε άλλες, όχι παρόμοιες, αλλά πολύ πιο κραυγαλέες περιπτώσεις «εισβολής» και «διατάραξης».

Ενδεικτικά, όλοι θυμόμαστε τους φοιτητές (;):

- Που έριξαν τούρτα στο πρόσωπο του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιωακείμ Γρυσπολάκη, το 2009, επειδή εκείνος συμφωνούσε με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις της τότε υπουργού Μαριέττας Γιαννάκου, ενώ αυτοί δεν συμφωνούσαν…

- Που έκτισαν με τούβλα και τσιμέντο την ίδια χρονιά το γραφείο του αντιπρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθανασίου Καραμπίνη, επειδή εκείνος έκανε αγωγή εναντίον φοιτητή που τον κατηγόρησε για διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

- Που επιτέθηκαν το 2008 στον τότε Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιο Μάνθο, αντιδρώντας στην σύνταξη 4ετών συμβάσεων προγραμματισμού ανάμεσα στο ΑΠΘ και το Υπ. Παιδείας. Τον γρονθοκόπησαν στο κεφάλι και στον αυχένα, και τον έστειλαν στο νοσοκομείο.

- Που κατέστρεψαν το γραφείο του καθηγητή Βασσάλου, και τον απείλησαν να τον σκοτώσουν, επειδή δεν ενέδωσε, το 2006, στις απαιτήσεις τους να γίνει διπλή εξεταστική περίοδος τον Σεπτέμβρη, θεωρώντας αυτό το πράγμα «εκτός πραγματικότητας και πανεπιστημιακής σοβαρότητητας». Και, πιο πρόσφατα:

- Που εισέβαλαν στο γραφείο του αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Καλοκαιρινού, βρίζοντάς τον και εγκαλώντας τον για θέματα μη τήρησης της καθαριότητας στα ΑΕΙ.

Ας σταθώ μόνο στο τελευταίο, που μπορώ ευκολότερα να το συγκρίνω με την εισβολή των ΑΕΚτζήδων στο γραφείο του Δημάρχου, που και εγώ καταδικάζω διότι είναι μακριά από την προσωπική μου ιδεολογία κάθε μορφή βίας, ακόμα και όταν αυτή χρησιμοποιείται ως άμυνα εναντίον μιας άδικης πράξης.

Δεν θέλω καν να σκέφτομαι τι θα γινόταν, και τι θα έγραφε ο αποκαλούμενος «προοδευτικός» και «αδέσμευτος» Τύπος, εάν κατέφθαναν και στην Πρυτανεία ΜΑΤ, συλλάμβαναν τους εισβολείς φοιτητές και παραπέμπονταν σε δίκη. Χαμός θα γινόταν. Έξω από την ΓΑΔΑ. Έξω από την Ευελπίδων. Έξω στους δρόμους. Έξω, στα πρωτοσέλιδα των «υπέρ της ελευθερίας επιλεγμένων διαδηλωτών» εφημερίδων.

Γιατί «κατάπιαν» όμως, κοινώς «έκαναν γαργάρα», αν δεν υποστήριξαν κιόλας, την ΑΕΚτζήδικη «καταστολή»; Υπάρχει αποδεκτή «εισβολή και διαταραχή» και μη αποδεκτή; Αυτοί που δέρνουν έναν πρύτανη και κτίζουν το γραφείο του είναι «επαναστάτες», και οι άλλοι που εισβάλουν στο γραφείο Δημάρχου απειλώντας τον, έστω, για να κτίσει γήπεδο για μια ποδοσφαιρική ομάδα είναι «κωλόπαιδα» και «αλήτες»;

Ποιος το αποφασίζει αυτό; Ποιος επιλέγει και ξεχωρίζει τον «καλό» από τον «κακό» ταραξία;

Το κόμμα και οι ισντρούχτορές του; Η εφημερίδα και η γενική συνέλευση των συντακτών της; Ή κάποιο «καταστατικό συνειδήσεως», όπως μου είπε μια φορά παλιός συνάδελφός μου στην εφημερίδα και ακόμα γελάω;

Όπως και να 'χει, δεν θέλω να πω τι μου θυμίζει η πρακτική αυτή. Είναι βαριά κουβέντα, και θα αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από εκεί που την πήγα.

Ή καταδικάζουμε τη βία σε κάθε της μορφή, από όποιον και εάν την διαπράττει, ή χωρίζουμε τους πολίτες σε κατηγορίες ανάλογα με ταμπέλες που θα τους κολλήσουμε εμείς, και τους μεν θα καταδικάζουμε, τους δε θα αθωώνουμε.

Ας αποφασίσουμε, επιτέλους, για να ξέρουμε τουλάχιστον όλοι για τον καθένα «πού πατά και πού πηγαίνει»…

ΥΓ.: Εννοείται πως όσα αναφέρω για τους μπουκαδόρους φοιτητές και οπαδούς, ισχύουν και για κάθε άλλη περίπτωση παρόμοια, απ’ όποιον και αν εκδηλώνεται.

Πηγή: Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου