Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

Οι «εχθροί της ΑΕΚ»!

Οιονεί επικήρυξη ενός «εχθρού της ΑΕΚ»!

Μερικοί οπαδοί της ΑΕΚ έχουν αναγάγει το ποδόσφαιρο σε θρησκεία. Και όποιον τολμά να κρίνει τον «προφήτη» τον βαφτίζουν «εχθρό της ΑΕΚ»!

 Μία περίεργη αντίληψη της έννοιας «εχθρός» έχει κάνει πρόσφατα την εμφάνισή της σε σελίδες των social media όπου φιλοξενούνται διάλογοι φίλων της ΑΕΚ. Ή, για να ακριβολογώ, διάλογοι ανάμεσα σε «φίλους» και «εχθρούς» της ΑΕΚ! Όπου «εχθρός» βαφτίζεται αυτόματα όποιος τολμά να ψελλίσει υποψία προβληματισμού για οφθαλμοφανείς αδυναμίες που εμφανίζει η ποδοσφαιρική ομάδα μετά την κατάκτηση του νταμπλ. Τόσο στο ρόστερ, όσο και στην εν γένει αγωνιστική συμπεριφορά της...

Αν στη διαδικτυακή σελίδα υπάρχει επαρκής επόπτευση για την τήρηση των κανόνων (σχετικής) ευπρέπειας από τους συμμετέχοντες, το χειρότερο που αναμένεται να εισπράξει ένας «εχθρός της ΑΕΚ» (εκτός από αυτή τούτη την τιμητική λέξη «εχθρός») είναι κάποιος θλιβερά ανορθόγραφος σαρκασμός και μερικοί χαρακτηρισμοί του τύπου «γκρινιάρης», «μίζερος», άσχετος από ποδόσφαιρο που «νομίζει ότι η μπάλα είναι τετράγωνη», κλπ.

Στην περίπτωση, όμως, που δεν υπάρχει κεντρική επόπτευση στη σελίδα (ή, υπάρχει θεωρητικά αλλά αποφεύγει να παρεμβαίνει), ο «εχθρός» θα πάρει μία γεύση της χυδαιότητας και της αλητείας που έχουν εμφιλοχωρήσει στον οπαδικό χώρο της ΑΕΚ και δυσφημίζουν τον σύλλογο. Περιέγραψα πρόσφατα μία προσωπική εμπειρία όπου - παρασυρμένος από βλακώδη αφέλεια, ομολογώ! - μοιράστηκα κάποιες σκέψεις μου σε ένα τέτοιο forum οπαδών. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκα στα εμφανή αμυντικά προβλήματα της ομάδας και είπα ότι είναι αδιανόητο να μην έχει κάποιος το δικαίωμα να ασκεί καλοπροαίρετη κριτική σε οποιονδήποτε παράγοντα του συλλόγου και για οποιοδήποτε θέμα. Ακόμα και αν το θέμα αφορά τις επιλογές ενός προπονητή που οι επιτυχίες της περασμένης σεζόν τον έχουν «θεοποιήσει» στα μάτια των φιλάθλων!

Όμως, για τους ακατέργαστους φανατικούς των social media, ακόμα και υποψία κριτικής σε ένα είδωλο ισοδυναμεί με υπονόμευση και, τελικά, ακύρωσή του. Με βάση τη λογική αυτή, όσοι σχολιάζουν τις επιλογές του προπονητή της ΑΕΚ επιδιώκουν στην πραγματικότητα «να τον διώξουν»! Αποτελούν, έτσι, «εχθρούς» της ΑΕΚ που πρέπει να εξοντωθούν. Και, στο πεδίο μάχης του διαδικτύου τον εχθρό τον πολεμάς με έναν τρόπο: εξακοντίζοντας εναντίον του χυδαιολογίες, συκοφαντίες, ακόμα και απειλές...

Όμως, το ρεύμα της εχθροπάθειας δείχνει να έχει παρασύρει ακόμα και σοβαρούς ανθρώπους. Περνώντας τις προάλλες από το μαγαζί ενός φίλου Αεκτζή, επιχείρησα να ανοίξω κουβέντα για τη φετινή μέτρια εικόνα της ομάδας. Πρόσεξα τότε με δέος τα χαρακτηριστικά του προσώπου του να αλλοιώνονται, έτσι όπως δεν τα είχα ξαναδεί. Αποφεύγοντας ακόμα και να με κοιτάξει, πήρε την έκφραση ενός ανθρώπου που εκείνη τη στιγμή του πρόσβαλλες τα ιερά και τα όσια: «Και τι θέλεις, δηλαδή, να διώξουμε τον προπονητή που μας πήρε νταμπλ;» Τον διαβεβαίωσα ότι δεν υπήρχε ίχνος τέτοιας θέσης στα λεγόμενά μου, ότι απλά εξέφρασα ανησυχία για αδυναμίες της ομάδας που ήταν ολοφάνερες. Εκείνος είχε έτοιμη την απάντηση: «Εγώ είμαι συνέχεια στο γήπεδο, βλέπω τα πράγματα καλύτερα από εσένα!» Χαιρέτησα και έφυγα βιαστικά, αποκομίζοντας την εντύπωση ότι, αν δεν ήμουν γνωστός και πελάτης, θα μπορούσε ακόμα και να με είχε βρίσει!

Κάτι νοσηρό συμβαίνει τελευταία στον κόσμο της ΑΕΚ. Λες και η χαρά για την περσινή διπλή επιτυχία έχει οδηγήσει σε ψυχική διαταραχή κι έχει μεταλλαχθεί σε παράκρουση. Ένα σύνδρομο που παραπέμπει στον μικρομεσαίο ανθρωπάκο που κατέκτησε ανέλπιστα μια κορυφή που ξεπερνά το μέγεθός του, και φοβάται μήπως ξορκίσει την καλή του τύχη αν τυχόν εκστομίσει λέξεις «ιερόσυλες». Ή, στον φανατικό οπαδό μιας θρησκείας που απαγορεύεται να πιάσει στο στόμα του έναν «προφήτη» στον οποίο οφείλει τυφλή πίστη!

Τέτοιες νοοτροπίες φανερώνουν ηττοπάθεια και σύμπλεγμα κατωτερότητας, χαρακτηριστικά που δεν ταιριάζουν στο μέγεθος της ΑΕΚ. Κι αν πράγματι κάποιοι κάνουν κακό στην ΑΕΚ, αυτοί δεν είναι όσοι ασκούν υγιή και καλοπροαίρετη κριτική σε διοικήσεις και προπονητές. Είναι εκείνοι που μικραίνουν τον σύλλογο κατασκευάζοντας και προσκυνώντας είδωλα, θεοποιώντας ανθρώπους που απλά κάνουν σωστά τη δουλειά τους, και συμπεριφερόμενοι, γενικά, σαν οπαδοί επαρχιακής ομάδας που έκανε την υπέρβαση κατακτώντας ένα τρόπαιο που κανείς δεν την είχε ικανή να κατακτήσει!

Γι' αυτό, ας ξανακοιτάξουμε στα λεξικά τη σημασία της λέξης «εχθρός». Και ας σκεφτούμε αν κάποιες συμπεριφορές είναι αντάξιες της ΑΕΚ που αγαπούμε...

Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου