Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Ο άνθρωπος δεν θέλει να είναι Έλληνας. Ας μην το κουράζουμε...


Σε πρόσφατη συνομιλία σε αμερικανικό podcast, ο κύριος Γιάννης Αντετοκούνμπο, για τον οποίο είμαστε "υπερήφανοι που είναι Έλληνας που διαπρέπει στην Αμερική", δήλωσε υπερηφάνως, με τη σειρά του, ότι θεωρεί τον εαυτό του Νιγηριανό που "έτυχε" να γεννηθεί στην Ελλάδα αλλά ανατράφηκε με τις (προφανώς υπέρτερες) "αξίες και αρχές της Νιγηρίας". Σε παλιότερες δηλώσεις, μάλιστα, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι τον ενοχλεί κάπως το μονόπλευρο προσωνύμιο “Greek Freak”.

Πριν τρία χρόνια (Ιούλιος 2020), σε συνέντευξή του σε αμερικανικό κανάλι είχε κάνει άκρως δυσφημιστικές δηλώσεις για την Ελλάδα. Του είχαμε απαντήσει τότε από τις σελίδες μεγάλου ειδησεογραφικού site (που, δυστυχώς, δεν υπάρχει πια).

Διαβάστε το κείμενο:


Συνελόντι ειπείν: Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προσβάλεις έναν λαό, έμμεσοι και άμεσοι. Όταν, π.χ., δηλώνεις υπερήφανος που, αν και μεγάλωσες στην Ελλάδα, πήρες Νιγηριανές αρχές και αξίες, η προσβολή είναι έμμεση. Ακόμα περισσότερο, όταν περιγράφεις τους Έλληνες σαν μία κοινωνία λευκών ρατσιστών (συνέντευξη 2020) η προσβολή είναι αμεσότατη!

Σε ό,τι αφορά το δικό μου σχόλιο, δεν έχω αντίρρηση ο περί ου ο λόγος να αυτοπροσδιορίζεται όπως επιθυμεί. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι τον έχουμε αναγάγει σε απόλυτο σύμβολο σύγχρονης ελληνικότητας ("πιο Έλληνας απ' όλους τους Έλληνες", τον έχουν χαρακτηρίσει κάποιοι). Κι αυτό εκείνος μάς το πετάει τώρα στη μούρη. Δικαίωμά του, βέβαια. Όπως και δικαίωμά μας να μη μας αρέσει...

Κ.

1 σχόλιο: