Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Από την Αντίσταση στον Ναζισμό: Η παρακμιακή διαδρομή των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟ


Διαβάζω στο άρθρο "Ακροδεξιά και Εξέδρα: Η Περίπτωση του Παναθηναϊκού", μία ιστορική αναφορά στην αντιναζιστική στάση των ανθρώπων του ΠΑΟ τα χρόνια της Κατοχής:

--------------------------------

Η πρώτη καταγεγραμμένη αντιφασιστική δράση στη Λεωφόρο, ήρθε τη μακρινή άνοιξη του 1942: Εκείνη την εποχή, μεσούσης της Κατοχής, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός ήρθαν αντιμέτωποι σε φιλικό αγώνα στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με 15.000 άτομα να τους παρακολουθούν από τις εξέδρες. Μια επιτροπή από ποδοσφαιριστές -ο Τάσος Κρητικός απ’ τον Παναθηναϊκό, ο Τζανετής και ο Κλεάνθης Μαρόπουλος από την ΑΕΚ- πήγε στο γραφείο του Απόστολου Νικολαΐδη, του τότε Πρόεδρου του ΠΑΟ και ζήτησαν μέρος από τις εισπράξεις να δοθεί στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» για τους ασθενείς από φυματίωση, μεταξύ των οποίων ήταν και αθλητές. Ο Νικολαΐδης τούς ενημέρωσε ότι το γήπεδο αφενός το έχουν επιτάξει οι Γερμανοί, οι οποίοι είχαν σκοπό να κρατήσουν τα κέρδη και αφετέρου είχαν σκοπό να επιβάλουν ως διαιτητή έναν Αυστριακό αξιωματικό των δυνάμεων Κατοχής. Οι δύο ομάδες αποφάσισαν να μην αγωνισθούν. Η είδηση μεταφέρθηκε στις εξέδρες και λίγο μετά προκλήθηκαν επεισόδια που κατέληξαν σε μια αυθόρμητη διαδήλωση στους δρόμους της Αθήνας, με τελικό προορισμό την Ομόνοια, από τους φιλάθλους και των δύο ομάδων. Ήταν μια από τις πρώτες καταγεγραμμένες αντιδράσεις κατά της Κατοχής, εντός του αστικού τοπίου.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1944, ο διευθυντής του γηπέδου, Αντώνης Βρεττός, λίγες ημέρες πριν από την αποχώρηση των Γερμανών από την Αθήνα, υψώνει πρώτος στη Λεωφόρο και στον αττικό ουρανό την ελληνική σημαία, ως σύμβολο ελευθερίας. Υπάρχουν και άλλες πολλές ιστορίες συνδεδεμένες με την αντίσταση στο παρελθόν του Παναθηναϊκού. Ενδεικτικά, ο Μιχάλης Παπάζογλου, αθλητής και μετέπειτα γενικός γραμματέας της ομάδας, ήταν εκείνος που είχε προτείνει ως έμβλημα της ομάδας το τριφύλλι. Κατά την περίοδο της Κατοχής, υπήρξε δραστήριο μέλος της Εθνικής Αντίστασης. Συνελήφθη μάλιστα τον Οκτώβριο του 1942 από τους Γερμανούς, βασανίστηκε και είδε τους συντρόφους του να εκτελούνται. Ο ίδιος προσποιήθηκε τον τρελό και κλείσθηκε στο Αιγινήτειο Ψυχιατρείο. Αργότερα, αφού είχε μεταφερθεί στις φυλακές Αβέρωφ που ήταν απέναντι από τη Λεωφόρο, κατάφερε να αποδράσει, έχοντας εξωτερική βοήθεια.

--------------------------------

Κάνοντας άλμα στον χρόνο, διαβάζω στη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, στο άρθρο "Ναζιστική Οργάνωση Παναθηναϊκών Οπαδών", κάτι που ευτελίζει την ίδια την ιστορία του Παναθηναϊκού:

--------------------------------

Η Ναζιστική Οργάνωση Παναθηναϊκών Οπαδών (ΝΟΠΟ) ήταν φασιστική και ρατσιστική συσπείρωση οπαδών του Παναθηναϊκού, που ιδρύθηκε το 1977, αλλά κυρίως έδρασε τη δεκαετία του 1980, εποχή μεγάλης άνθησης του κινήματος των οργανωμένων οπαδών, την οποία προσπάθησε να εκμεταλλευτεί. Τα πιο γνωστά επεισόδια στα οποία έλαβε μέρος, σημειώθηκαν το 1982, στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ.

Η μεγάλη πλειονότητα των φιλάθλων του Παναθηναϊκού ήταν εξ αρχής αντίθετη με την ύπαρξη και δράση της ΝΟΠΟ, όπως και η διοίκηση της ομάδας, που τελικά κατάφερε να διαλύσει την οργάνωση σε συνεργασία με τον αρχηγό της Αστυνομίας, Νίκωνα Αρκουδέα, και τον διευθυντή της Ασφάλειας Αττικής, Μανώλη Μποσινάκη.

Ο πολιτικός Μάκης Βορίδης υπήρξε μέλος της οργάνωσης με το ψευδώνυμο Mavor, καθώς και ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος.

--------------------------------

Τέλος, σε πρόσφατο αγώνα ΠΑΟ-ΑΕΚ στη Λεωφόρο, σε θλιβερή ιστορική αντίστιξη με την ηρωική στάση των ίδιων ομάδων στο ίδιο γήπεδο την περίοδο της Κατοχής, βλέπω πανό των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟ να ζητά την απελευθέρωση εγκληματιών φιλο-ναζιστών Κροατών οπαδών, με τους οποίους οι οπαδοί του ΠΑΟ είναι "αδελφοποιημένοι"! Και βλέπω (ας μην κρυβόμαστε) τη διοίκηση των "πρασίνων" κατ' ουσίαν να επικροτεί δια της παρεμφατικής σιωπής...

Λένε ότι η Ιστορία κάνει κύκλους. Κάποιες φορές, όμως, ένας κύκλος μπορεί να είναι καθοδικό σπιράλ. Φοβάμαι πως αυτή είναι η περίπτωση του Παναθηναϊκού σήμερα. Όχι στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά στις εξέδρες της Λεωφόρου και στις πολυθρόνες των γραφείων των διοικούντων...

Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου