Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023

«Οπαδοί» της ΑΕΚ με «επίπεδο»!


Κάποιοι "Αεκτζήδες" επαίρονται ότι δεν είναι "γαύροι". Και όμως, ο καθένας τους είναι ολόκληρη ψαριά από "γαύρους"...

Ανάρτησα χθες στο blog το πιο κάτω κείμενο (το μεταφέρω εδώ για ευκολία του αναγνώστη):

--------------------------------

Μία νοοτροπία που δεν ταιριάζει στο μέγεθος της ΑΕΚ παρατηρείται τον τελευταίο καιρό - ιδιαίτερα μετά την αποτυχία εισόδου της ομάδας στους ομίλους του Champions League - τόσο σε οπαδικά sites, όσο και στα social media. Μερίδα οπαδών της ΑΕΚ αντιδρά με οργή ενάντια σε κάθε απόπειρα κριτικής του προπονητή της ομάδας, αλλά και της ίδιας της διοίκησης. Η κριτική αφορά το οφθαλμοφανές: η ομάδα αφέθηκε χωρίς ενίσχυση σε σημεία που πάσχει. Για παράδειγμα, έμπειροι αθλητικοί αναλυτές καιρό τώρα φωνάζουν ότι απαιτείται η απόκτηση αξιόπιστου κεντρικού αμυντικού, αλλά και ενός τερματοφύλακα που να εμπνέει εμπιστοσύνη στους αμυντικούς του (ως και στις Σέρρες κατάφεραν να τον βρουν!). Την ίδια στιγμή, ο προπονητής δηλώνει με αυτοπεποίθηση ότι η ομάδα έχει καλύψει όλες τις ανάγκες της και δεν απαιτούνται άλλες προσθήκες. Οι τελευταίες εμφανίσεις, εν τούτοις, κάθε άλλο παρά το επιβεβαιώνουν...

Έχει ενδιαφέρον η "επιχειρηματολογία" όσων αντιδρούν στην κριτική. Αναφέρω, ενδεικτικά, μερικές φράσεις - κλισέ που κυκλοφορούν στα ηλεκτρονικά μέσα:

- Καρντόσο που σας χρειάζεται! (σ.σ.: αλήστου μνήμης αποτυχημένος προπονητής της ΑΕΚ).

- Ας διώξουμε, λοιπόν, τον άνθρωπο που μας έφτιαξε το γήπεδο και να ξαναφέρουμε τον Αδαμίδη και τον Δημητρέλο! (σ.σ.: σχόλιο εκτός τόπου, αφού κανείς από όσους ασκούν κριτική στη διοίκηση δεν έχει καν υπαινιχθεί κάτι τέτοιο!).

- Τολμάτε να κρίνετε τον προπονητή που μας έδωσε νταμπλ μετά από 45 χρόνια! 

Αυτό το τελευταίο είναι το πιο ανησυχητικό, αφού μαρτυρά νοοτροπία μικρομεσαίας ομάδας. Πού ακούστηκε να απαγορεύεται η κριτική σε προπονητή συλλόγου του μεγέθους της ΑΕΚ, επειδή η ομάδα πήρε το νταμπλ στην προηγούμενη αγωνιστική περίοδο; Και δέκα νταμπλ στη σειρά να έχει πάρει η ΑΕΚ, ο στόχος θα πρέπει να είναι το ενδέκατο! Ανάλογες θα πρέπει να είναι και οι απαιτήσεις φιλάθλων και διοίκησης από τον προπονητή. Αυτή η νοοτροπία κυριάρχησε στον Ολυμπιακό από το 1996 και μετά, και τον έφερε για πολλά χρόνια - ας μην κρυβόμαστε - στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αρνούμαι, λοιπόν, να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι οι φίλοι της ΑΕΚ αισθάνονται "χορτάτοι" μετά το νταμπλ της προηγούμενης ποδοσφαιρικής σεζόν, και το μόνο που τους απομένει είναι να δοξάζουν, χωρίς ποτέ να κρίνουν, εκείνους που συνέβαλαν στην επιτυχία αυτή. Τέτοιες νοοτροπίες ταιριάζουν σε μικρές ομάδες. Για την ΑΕΚ αποτελούν προσβολή!

--------------------------------

Ανάρτησα καλοπροαίρετα το πιο πάνω κείμενο και σε ένα forum «διαλόγου» (λέμε τώρα...) «φίλων» (λέμε τώρα...) της ΑΕΚ στο Facebook, προσδοκώντας να αποτελέσει έναυσμα για μία καλή συζήτηση ανάμεσα σε ανθρώπους που, αν μη τι άλλο, τους συνδέει το ενδιαφέρον (δεν θα πω «η αγάπη», για να μην ευτελίσω τη λέξη) για την ΑΕΚ. Δυστυχώς, τις εντός εισαγωγικών και παρενθέσεων αιχμές τις αγνοούσα πριν μοιραστώ τις σκέψεις μου με το εν λόγω forum. Και το λέω αυτό για να προλάβω το δίκαιο ρητορικό ερώτημα του αναγνώστη: «Και τι δουλειά είχες να ανακατευτείς εσύ με τέτοια άτομα;»

Βέβαια, απ’ ό,τι διαπίστωσα με βάση τις κάθε είδους ανταποκρίσεις, η πλειοψηφία των χρηστών του forum κάθε άλλο παρά είναι «τέτοια άτομα»! Όμως, οι περισσότεροι (με 2-3 γενναίες εξαιρέσεις) επέλεξαν να σιωπήσουν υπό τον φόβο του οπαδικού φασισμού μίας μειοψηφίας τραμπούκων του πληκτρολογίου που αυτο-αποκαλούνται «οπαδοί της ΑΕΚ».

Ίσως η σχετικά πιο κόσμια αντίδραση προήλθε από ένα (φαινομενικά) σοβαρό μέλος του forum, που σε μία ξεχωριστή ανάρτησή του έγραψε ότι έχουν «δίκιο» όλοι αυτοί που βρίζουν όσους διατυπώνουν απόψεις με τις οποίες κι ο ίδιος... διαφωνεί! Σαν να λέμε, το «δίκαιο» ορίζεται με κριτήριο την μαζικότητα των ύβρεων!

Έχω σταχυολογήσει και παραθέτω εδώ μερικά αποσπάσματα από σχόλια εκλεκτών «Αεκτζήδων». Το ενδιαφέρον είναι ότι κάποιοι με κατηγορούν για έλλειψη εμπάθειας απέναντι στους «γαύρους». Και, την ίδια στιγμή, μετέρχονται εκφραστικά μέσα που κάνουν τους «γαύρους» να φαντάζουν... κολεγιόπαιδα!

--------------------------------

Από σχόλια μελών του forum «Aek TV LIVE» στο Facebook (διατηρώ την πρωτότυπη «ορθογραφία» των κειμένων):

«Βρε παπάρα η ομάδα έχει οικονομοτεχνικό stuff (sic) που κάνει τις προτάσεις του και παίρνει αποφάσεις που μέχρι τώρα μόνο σωστές είναι! Τώρα αν εσύ το φωτεινό αστέρι της ηλιθιότας τα βλέπεις διαφορετικά να καταθέσεις τις απόψεις σου και πώς θα τις χρηματοδότησεις ! Κόψε λοιπόν τα σιχλα-μπίχλα σκούπισε τα σάλια σου και βάλε το νιο-νιό σου να θυμηθεί πως πανηγύριζες πέρσι παρόλο που η ομάδα ήταν 10 βαθμούς πίσω! Αΐ σιχτήρ πιά με όλους σας τούς καρμίριδες!»

«Τράβα βρε νούμερο που θα μας κάνεις το άσπρο μαύρο! Εκθειάζεις τη κλεφτοπαράγκα του θρύλου και θα μας πεις να γίνουμε κωλόγαύροι που έχουν IQ τριχρονου σε σελίδα της αεκ!»

«Τι λες πάλι ρε μαλακά ουστ.»

«Άλλαξε ομάδα και γίνε ολυμπιακός βλακα που συγκρίνεις την ΑΕΚ με την παράγκα.»

«Πες μας που έχεις παίξει μπάλα ρε αχρηστε εσύ που φέρεις και γνώμη σε αυτά που κάνει ο Αλμέιδα σε τι μπορείς εσύ να συγκριθεις μαζί του? Εκεί που εχεσε ο Αλμέιδα φυτρωσες εσύ άι σιχτηρ αμπαλοι.»

«Να μας λείπουν τέτοιοι Αεκτζηδες καλύτερα να πας για ψάρεμα και μάλιστα για λουτσους αμπαλε μην σου πω τίποτα άλλο τέτοια ώρα άιντε γίδι.»

--------------------------------

Και σκέφτομαι μελαγχολικά ότι την ΑΕΚ την ίδρυσαν πρόσφυγες που, αν και ήρθαν στην Ελλάδα με λιγοστές αποσκευές, δεν παρέλειψαν να πάρουν μαζί τους το πιο πολύτιμο αγαθό που διέθεταν: ΗΘΟΣ! Ήμουν τυχερός να γνωρίσω κάποιους από αυτούς...

Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου